ARCHITECTURAL
TALENT



Επιμελητής
Ο Μέμος Φιλιππίδης (1967, Αθήνα) πήρε το δίπλωμα αρχιτεκτονικής από το ΕΜΠ το 1991 και το Μaster in Architecture από το Yale University το 1993. Με τη Μαρίτα Νικολούτσου διατηρούν το αρχιτεκτονικό γραφείο MPLUSM από το 2001. Στόχος τους είναι να αφομοιώσουν διεθνείς επιρροές καθώς εξερευνούν την ιδιαιτερότητα του κάθε έργου και την αγκύρωση του σε τοπικά χαρακτηριστικά. Το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου τους έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά: Interni, Surface, A10, Archis, Blueprint, Stauba, Ελληνικές Κατασκευές, Villas, Κτίριο, Maison Figaro, Vogue, Εικόνες, Μax, Μετάπολις, Αρχιτεκτονικά Θέματα, στο βιβλίο του Δημήτρη Α. Φατούρου: Η επιμονή της αρχιτεκτονικής (Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2003), στην έκδοση Σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα (Αρχιτεκτονικά Θέματα, 2005) και στο βιβλίο Greek Architecture Now της Karin Skousboll (Studio Art Bookshop, 2006). Ο Μ. Φιλιππίδης έχει γράψει κείμενα για την αρχιτεκτονική και το design στο Βήμα και έχει επιμεληθεί εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Από το 2005 συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής για τη σειρά αρχιτεκτονικών διαλέξεων του Megaron Plus. Από το 2005 στα πλαίσια του προγράμματος αυτού προσκλήθηκαν οι: Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Νίκος Βαλσαμάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Ηλίας Ζέγγελης, Mario Botta, Roman Delugan, Massimiliano Fuksas, Wolf Prix, Eduardo Souto de Moura, Kazuyo Sejima & Ryue Nishizawa, Alberto Campo Baeza, Kengo Kuma, Bernard Tschumi, Thom Mayne, Mathias Klotz, Steven Holl, Carme Pigem, Neil Denari, Gwenael Nicolas, Rudy Riccioti και David Adjaye. To 1998 εκδόθηκε το βιβλίο Απουσία(ς) Αισθητική(ς) (Aθήνα: Eκδόσεις Futura), για το οποίο είχε την επιμέλεια. Ήταν επιμελητής της έκθεσης Μεγάλος Αδελφός: Αρχιτεκτονική και Παρακολούθηση (2002) στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, της έκθεσης ±40: Athens Now (2003) στο Royal Institute of British Architects (RIBA Gallery), στο Λονδίνο και της έκθεσης Invisible Hotel που παρουσιάστηκε το 2005 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη και το 2006 στη Νέα Υόρκη, στο Damrosch Park του Lincoln Center. Το 2006 ήταν guest curator, προσκεκλημένος από τις επιμελήτριες της έκθεσης Μόρφω Παπανικολάου και Ρένα Σακελλαρίδου, για την πρώτη διεθνή έκθεση της Κύπρου με τίτλο Porous Borders (www.porousborders.org) στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία
www.mplusm.gr
Διαγωνισμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διεθνής κριτική επιτροπή, θα επιλέξει τις εργασίες που θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Oι επιλεγμένες εργασίες θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα του GREAT2013. Ο επιμελητής της έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης, εξηγεί γιατί επιλέχθηκαν «Tα πρώτα τους κτίρια» ως θέμα της πρώτης διοργάνωσης.
read more
Κριτές
Οι αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, ο Manuel Aires Mateus και οι Selgas-Cano συγκροτούν την επιτροπή κρίσης που θα επιλέξει τις φοιτητικές εργασίες που θα εκτεθούν. Η κοινή μεσογειακή προέλευση των κριτών και η συνεχιζόμενη εκπαιδευτική τους παρουσία, εγγυώνται την εγγύτητα τους με τις προτάσεις των φοιτητών. Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι κάθε ένα από τα προσκεκλημένα γραφεία διατηρεί μια ξεχωριστή προσέγγιση στην αρχιτεκτονική διασφαλίζει έναν αναγκαίο πλουραλισμό αλλά και τη σύνοψη μερικών από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις: την επεξεργασία του ανεπίχρηστου σκυροδέματος σε αυστηρές ορθογώνιες γεωμετρίες κτιρίων, την πιο προχωρημένη εξέλιξη του λευκού μινιμαλιστικού πουρισμού σε ελεύθερες γεωμετρίες και τη ρηξικέλευθη έρευνα σε μια αρχιτεκτονική πλούσια σε χρωματισμούς, υφές και σχήματα.
read moreΚριτήρια Συμμετοχής
Στο GREAT 2013 μπορούν να συμμετάσχουν με τις διπλωματικές ή μεταπτυχιακές τους εργασίες φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα καθώς και Έλληνες φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής του εξωτερικού. Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής:
read more