G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Σπυροπούλου Μαριλένα, Τσουκανάς Παναγιώτης

Feeling The Gap
2010
Διπλωματική
Αριστοτέλειο, Θεσσαλονικη, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Λαδά Αναστασία
Παπαδημητρίου Σπύρος
Θέμα: Σχεδιασμός σταθμού μετρό Μίκρας (Θεσσαλονίκη).
Τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την αρχική επεξεργασία του θέματος ήταν αν μπορεί ένας σταθμός μετρό με αυστηρό πρόγραμμα λειτουργιών να υποδεχτεί νέες χρήσεις δημόσιου χαρακτήρα και ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να αναιρεθεί η βεβιασμένη κατάβαση/ανάβαση που συναντάται σε τέτοιους χώρους. Το ίδιο ερώτημα σχετικά με τις διαφορετικές χρήσεις των δημοσίων χώρων είχε θέσει η ομάδα των Λετριστών τη δεκαετία του '50.
Συνθετική αφετηρία: Έννοιες-δiπολα άρρηκτα συνδεδεμένες με τους χώρους του μετρό: ανοικτό/κλειστό, στάση/κίνηση, ελεύθερη/καθορισμένη κίνηση.
Σενάριο: Θεσσαλονίκη 2023 -στην περιοχή της Μίκρας υπάρχει ένα όρυγμα διαστάσεων 42x74x25μ. Είναι η στάση του μετρό που δεν έγινε.
Διαδρομές: Εντός του ορύγματος ιχνογραφείται ένα τρισδιάστατο διάγραμμα κίνησης αποτελούμενο από τέσσερις διαδρομές: της εικόνας, του ήχου, της φύσης και της περιπλάνησης -οι οποίες οδηγούν τον επισκέπτη στο τελευταίο επίπεδο, εκτός από τη αυτή της περιπλάνησης που δημιουργεί ένα περίπατο στο εσωτερικό του χώρου. Οι “θεματικές κατευθύνσεις” έχοντας μορφή γυάλινων σωληνώσεων, συνθέτουν ένα ιδιομορφο δίκτυο που μοιάζει να αιωρείται στο χώρο.
Δωμάτια: Πάνω στο διάγραμμα της κίνησης αρθρώνονται “παρασιτικά” κυβικοί χώροι με ακμή 4, 5 ή 6μ, που φέρουν την θεματολογία της εκάστοτε διαδρομής και αποσκοπούν στη δημιουργία στάσεων. Μέσα στα δωμάτια,δημιουργούνται “ατμόσφαιρες” , επαναφέροντας μνήμες και εμπειρίες. Πολλά από αυτά βρίσκονται σε αναμονή κάποιας χρήσης αιωρούμενα, με δυνατότητα κατακόρυφης κίνησης, ενώ αυτά που βρίσκονται πάνω στο δίκτυο μετακινούνται οριζόντια στους σωλήνες.
Στατικό σύστημα: Η κατασκευή αγκιστρώνεται σε κατακόρυφα στοιχεία που αποδίδουν ρυθμό στο σύνολο. Τα στοιχεία αυτά συναντώνται ξανά στο επίπεδο του εδάφους, σκηνογραφώντας ένα τεχνητό δάσος με συσπειρώσεις-αραιώσεις.
Πλατεία: Το μοτίβο των οπών στην πάνω επιφάνεια προκύπτει από την προβολή του διαγράμματος κίνησης σε αυτή.
Συνοψίζοντας, διαμορφώνεται ένας χώρος που θυμίζει σε κάτοψη ένα χάρτη μετρό, ο οποίος σε περίπτωση δημιουργίας του μπορεί να το υποδεχτεί χώρις όμως να φιλοξενεί μια απόλυτως καθορισμένη χρήση.


Βιογραφικό
Η Σπυροπούλου Μαριλένα γενήθηκε το 1981 στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και μεγάλωσε.
Το 1999 εισάγεται στη σχολή Πολιτικών Δομικών έργων στις Σέρρες από όπου αποφοιτεί το 2004.
Το 2005 εισάγεται με κατατακτήριες εξετάσεις στη σχολή αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάζουν μαζί με τον Παναγιώτη Τσουκανά τη διπλωματική τους εργασία με τίτλο Feeling the Gap και θέμα το σχεδιασμό ενός σταθμού μετρό στην περιοχή της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη με επιβλέποντες την Αναστασία Λαδά και στον Σπύρο Παπαδημητρίου.
Το θέμα με τίτλο “Ανήσυχες Λωρίδες” που εκπόνησε με τον Παναγιώτη Τσουκανά στο μάθημα της αρχιτεκτονικής τοπίου έχει συμμετάσχει σε δύο εκθέσεις της σχολής και έχει συμπεριληφθεί σε ορισμένες εκδόσεις.

Ο Παναγιώτης Τσουκανάς γενήθηκε το 1981 στην Αλόννησο όπου και μεγάλωσε.
Το 1999 εισάγεται στη σχολή Πολιτικών Έργων Υποδομής στη Σίνδο από όπου αποφοιτεί το 2004.
Το 2005 εισάγεται με κατατακτήριες εξετάσεις στη σχολή αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το ακαδημαικό 2007-2008 βρίσκεται στη Λισσαβώνα ως φοιτητής Erasmus.
Τον Ιούνιο του 2010 παρουσιάζουν μαζί με την Μαριλένα Σπυροπούλου τη διπλωματική τους εργασία με τίτλο Feeling the Gap και θέμα το σχεδιασμό ενός σταθμού μετρό στην περιοχή της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη με επιβλέποντες την Αναστασία Λαδά και στον Σπύρο Παπαδημητρίου.
Το θέμα με τίτλο “Ανήσυχες Λωρίδες” που εκπόνησε με την Μαριλένα Σπυροπούλου στο μάθημα της αρχιτεκτονικής τοπίου έχει συμμετάσχει σε δύο εκθέσεις της σχολής και έχει συμπεριληφθεί σε ορισμένες εκδόσεις.
Κολλάζ Κεντρικής Ιδέας
Αρχικές Μακέτες
Αρχικές Μακέτες 2
Τελική Μακέτα
Τελική Μακέτα-Λεπτομέρειες
Μακέτα πάνω επιφάνειας, φωτιζόμενη
Τελικές Μακέτες των Δωματίων-Στάσεων
Τρισδιάστατη απεικόνιση
Τρισδιάστατη απεικόνιση 2
Αφίσσα-Χάρτης του σταθμού
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool