G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Σαράτσης Εμμανουήλ, Μπίστη Μαριάνα

meta Μουσικής: Ανασχεδιασμός Πλατείας Κλαυθμώνος
2012
Διπλωματική
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αθήνα, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Κούρκουλας Ανδρέας, Βοζάνη Αριάδνη
Μέσα στο ζοφερό τοπίο που έχει διαµορφωθεί µε την κατάρρευση της οικονοµίας, αναδύεται µια Αθήνα σε κρίση, µε κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Οι συνέπειες του φαινοµένου αποτυπώνονται στον ήδη απαξιωµένο δηµόσιο χώρο της πόλης, καταδικάζοντας τον σε ανεξέλεγκτη υποβάθµιση.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγουµε να ασχοληθούµε µε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εστιάζοντας στην πλατεία Κλαυθµώνος: χώρο µη προσλήψιµο, αποκοµµένο από το αστικό περιβάλλον και µη καταχωρηµένο στη συλλογική µνήµη των κατοίκων της πόλης. Η πλατεία βρίσκεται στο σηµείο σύµπτωσης τριών διαφορετικών ιστορικών στρωµατων: το τοπολογικό (πάνω στο οποίο αποτυπώνεται το ίχνος του Αρχαίου Τείχους), το στρώµα της οργανικά αναπτυγµένης παλιάς πόλης (µε αναφορά την Εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων) και το στρώµα της νεοκλασικής πόλης (µε αναφορά τα κτίρία της Τριλογίας).

Κεντρική ιδέα της πρότασης αποτελεί η αποκόλληση του νεοκλασικού στρώµατος από το τοπολογικό ανάγλυφο, µε σκοπό να αναδειχθούν τα ιστορικά επίπεδα της Αθήνας και να τους αποδοθεί ζωτικός χώρος. Διαμορφώνουμε, λοιπόν, δυο πλατείες σε δυο διαφορετικές στάθµες µε αντιστικτικές χαράξεις και υλικά που λείπουν από την “παλέτα” της πόλης: το ξύλο, θερμό και οικειοποιήσιμο και το χώμα, που χάθηκε κάτω από τις σκληρές υφές της σύγχρονης πολεοδόμησης. Η παρέµβαση περιλαµβάνει επίσης την ενοποίηση της πλατείας Κλαυθμώνος µε τον πεζόδροµο της οδού Κοραή, ο οποίος ανασχεδιάζεται αποκαθιστώντας τη συνέχεια του δηµόσιου χώρου.

Πρόθεση µας είναι η δηµιουργία µιας πλατφόρµας δράσεων, που µπορεί δυνητικά να φιλοξενήσει πολλαπλές δραστηριότητες. Προκειµένου να αποδοθεί ευελιξία και ρευστότητα στο χώρο, εγκαθίστανται κινητά στοιχεία τα οποία εισάγουν στην πλατεία την έννοια της συνεχούς µεταβολής. Η ένταξη Ωδείου στο λειτουργικό πρόγραµµα ενθαρρύνειι τις ad-hoc συναντήσεις, τον αυθορµητισµό και αποδεσµεύει την πλατεία από το ωράριο των καταστηµάτων.

Μέσα από την παρέµβαση µας οραµατιζόµαστε ένα χώρο µε ολοήµερη λειτουργία, ανοιχτό, µε ελεύθερες ροές και συνεχή βλεµµάτα. Μια πλατεία Κλαυθμώνος για το σήμερα, και για το meta.

Βιογραφικό
Ο Μάνος Σαράτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1988. Αποφοίτησε το 2006 από το Κολλέγιο Αθηνών με τον υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου στο Ενιαίο Λύκειο και εισήχθη πρώτος στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τιμήθηκε με την Υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2009) και το Βραβείο “Διομήδη Κομνηνού” (2011) για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Τον Ιούλιο του 2012 παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία με τίτλο “Ανασχεδιασμός της Πλατείας Κλαυθμώνος”. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται σε αρχιτεκτονικό γραφείο στη Νέα Υόρκη, προετοιμάζοντας τη συνέχεια των σπουδών του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Μαριάνα Μπίστη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Αποκαταστάσεις Κτιρίων στο ΤΕΙ Πάτρας και συνέχισε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, οπου κατετάγη πρώτη στις κατατακτήριες εξετάσεις του 2008. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο ΕΜΠ τον Ιούλιο του 2012, αποφάσισε να συνδυάσει επαγγελματικά τις αρχιτεκτονικές τις γνώσεις με το πάθος της για τη Φωτογραφία, με την οποία ασχολείται παράλληλα τα τελευταία 6 χρόνια. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στους NC-MP Architects, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να διευρύνει το λεξιλόγιο της Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας.
Φωτογραφίες Μακέτας [λεπτομέρειες]
Φωτογραφία Μακέτας [προοπτική]
Φωτογραφίες Μακέτας [λεπτομέρειες]
Κάτοψη Άνω Στάθμης
Εγκάρσιες Τομές
Διαμήκεις Τομές
Οικοδομικές Λεπτομέρειες
Αναλυμένη Προοπτική Απεικόνιση
Κατώτερο Επίπεδο και Κατακόρυφη Σύνδεση [οδός Κοραή]
Νυχτερινή Άποψη Πλατείας [bird's eye view]
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool