G
R
E
A
T
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ARCHITECTURAL
TALENT


We read











We listen to












We listen to


20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
Χαν Ελένη
πόλη έκτακτου αποκλεισμού
2012
Διπλωματική
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βόλος, ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Πανηγύρης Κωστής
Η τοποθεσία του καταφυγίου επιτρέπει την πρόσβασή του από όλες τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Λυκαβηττό μέσω των εισόδων του στις πλαγιές του βουνού αλλά και από πιο απομακρυσμένες περιοχές που επικοινωνούν μέσω Μετρό με τον σταθμό Ευαγγελισμού. Μέσα στον Λυκαβηττό, πολλά μέτρα βράχου χωρίζουν τους ανθρώπους από την εξωτερική ατμόσφαιρα. Αρχικά το καταφύγιο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απομώνωση και την αυτάρκεια. Κίνητρο αποτέλεσε η πρόσφατη τύξη του πυρηνικού αντιδραστήρα σ το εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα που προέκυψε από ένα παλιρροιακό κύμα κατά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου 2011. Με αυτή την πρόφαση το καταφύγιο του Λυκαβηττού ξεκίνησε ως ένα πυρηνικό καταφύγιο με τις ιδιότητες να φιλτράρει το νερό και τον αέρα , την συλλογή ηλιακής ενέργειας από την πλέον έρημη πόλη της Αθήνας και την δική του καλλιέργεια τροφίμων. Το καταφύγιο όμως με τις παρούσες ιδιότητες μπορεί να ανταποκριθεί και σε άλλες καταστροφές, όπως εκείνες της βιολογικής ή χημικής απειλής, σεισμού ή ακόμη και σε περιπτώσεις πολέμου.
Το πρόγραμμα του καταφυγίου δεν αναφέρεται μόνο στο συγκεκριμένο καταφύγιο του Λυκαβηττού αλλά προοϊκονομεί στην ύπαρξη και άλλων καταφυγίων τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στις ορεινές περιοχές γύρω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Βιογραφικό
Η Ελένη Χαν είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός και ερευνήτρια νέων μέσων. Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετοχές και δημοσιεύσεις σε εκθέσεις Αρχιτεκτονικής και Τέχνης καθώς και σε διεθνή συνέδρεια νέων μέσων, τέχνης και κοινωνικών επιστημών. Η έρευνά της εστιάζει σε πιθανές μελλοντικές ανάγκες προστασίας του ανθρώπου από την περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τις εφαρμογές των σύγχρονων και μελλοντικών τεχνολογικών επιτευγμάτων στην αρχιτεκτονική και την καθημερινή ζωή.