G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Δίκτυο παρεμβάσεων στην Ακαδημία Πλάτωνος_Πρόταση για το Μουσείο της πόλης των Αθηνών.
2010
Διπλωματική
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: ΤΣΙΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
Επαναπροσδιορίζεται η θέση, ο χαρακτήρας και το μέγεθος του θεσμοθετημένου μουσείου που προβλέπει την τοποθέτηση εκτεταμένου ισόγειου κτηρίου, ενδιαμέσου του πάρκου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μουσείου-τοπόσημου που ενσωματώνει ταυτόχρονα την κλίμακα της γειτονιάς και του πάρκου, ενώ παραμένει στενά συνδεδεμένο τόσο με το σύγχρονο, όσο και με το φορτισμένο συμβολικά ιστορικό τόπο. Συστήνεται ένα κτήριο-πλατύσκαλο πόλης-πάρκου αναπτυσσόμενο ως όριο-γραμμή, που εν τέλει παρίσταται ως «μη κτήριο» αλλά ως διαδρομή παράλληλη στον προτεινόμενο άξονα περιπάτου.
Εκμεταλλευόμενο το χθόνιο αστικό απόθεμα, το κτήριο αναπτύσσεται ως εκμαγείο -υπόσκαφα- σε βάθος δύο ορόφων κάτω από το έδαφος. Δύο κύριες προσβάσεις οδηγούν μέσω συστήματος ραμπών στο ενιαίο foyer, στο πρώτο επίπεδο. Αυτό, αναδιπλούμενο, διανέμει τις κινήσεις εκατέρωθεν στο κατώτατο επίπεδο της κύριας έκθεσης και από εκεί μέσω μιας κυκλικής πορείας πραγματοποιείται σταδιακή ανάβαση, στο χώρο, που καταλήγει στο σημείο εκκίνησης. Υλοποιείται έτσι ένα απλό κλειστό κύκλωμα κινήσεων, απαραίτητο για τη λειτουργία του μουσείου. Ο φυσικός φωτισμός των χώρων επιτυγχάνεται με την αναδίπλωση της γης στο σύνορο κτηρίου – πάρκου, χειρισμός που εντάσσεται στη λογική επεξεργασίας του ορίου του πάρκου καθ' όλο το μήκος του.
Το μουσείο ανάγεται παρατηρητήριο από και προς την πόλη καθώς διατρέχεται από σημειακές, εγκάρσιες κατά το μήκος του, εξάρσεις που λειτουργούν ως υπέργεια τοπόσημα, θυμίζοντας τη σύγχρονη αστική γεωμετρία.
Η κατασκευή πραγματοποιείται από οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρεται από εκτεταμένα τοιχία και ραδινά μεταλλικά υποστυλώματα, τοποθετημένα σε κατασκευαστικό κάναβο βήματος 9x9 μέτρων. Τα υπέργεια τμήματα έχουν μεταλλικό σκελετό και καλύπτονται από u-glass για την παράλληλη εξασφάλιση μόνωσης και διαφάνειας. Τα δώματα παραλαμβάνουν χαμηλή φύτευση όμοια της φυσικής χλωρίδας του πάρκου και κατά περίπτωση σκόρπιους διαφανείς κυβόλιθους για το φωτισμό και την επισήμανση υπόσκαφων χώρων. Βελτιώνεται έτσι το μικροκλίμα του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου, ενώ διαγράφεται διακριτικά το γραμμικό – συμβολικό του χνάρι.

Βιογραφικό
Η Αφροδίτη Σταθοπούλου γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και αποφοίτησε το 2010 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π., με βαθμό 8.85/10. Η διάλεξή της με τίτλο «Ιδεολογία, Μνήμη, Σχεδιασμός. Τρία πρόσωπα εξερευνούν το σύγχρονο Αστικό Ιστό και τις πρότερες εικόνες του» προχωρεί σε μία δομική ανάγνωση της πόλης των Αθηνών, επεξεργαζόμενη τα θραυσματοποιημένα αστικά υποσύνολα εντός ενός ιστορικού τοπίου και παρουσιάστηκε στην ημερίδα «Η Ακαδημία του Πλάτωνος στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και ο Χώρος στην Αθήνα του Σήμερα». Η διπλωματική της εργασία «Δίκτυο παρεμβάσεων στην Ακαδημία Πλάτωνος_Πρόταση για το Μουσείο της πόλης των Αθηνών» συνεχίζει την προβληματική του σχεδιασμού ως συνδέσμου μεταξύ θραυσματοποιημένων αστικών συστημάτων∙ έχει δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικά έντυπα και έχει λάβει διακρίσεις. Μετά την αποφοίτησή της είχε την τιμή να παρουσιάσει την εργασία της σε τοπικούς φορείς. Έκτοτε εργάζεται ως Αρχιτέκτων Μηχανικός, διερευνώντας θέματα κατοίκησης και αστικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η πρόταση της ομάδας της στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Αθήνα x 4» το 2010, διακρίθηκε με έπαινο. Αυτή την περίοδο ζει στην Βοστώνη, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MAUD στο Harvard Graduate School of Design, από το οποίο έχει δεχτεί υποτροφία προκειμένου να ειδικευτεί σε ζητήματα αστικού σχεδιασμού.
συνολική πρόταση, φυσικό μοντέλο
κεντρική ιδέα
διαγραμμα χώρων προτεινόμενου μουσείου πόλης
κάτοψη κυρίου επιπέδου
φωτορεαλιστική άποψη προτεινόμενου μουσείου πόλης
εγκάρσιες τομές
εσωτερικό φωτορεαλιστικό
διαμήκης τομή και όψη
κεντρική είσοδος, φωτογραφία μακέτας
συνολική άποψη, φυσικό μοντέλο
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool