G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

ΚΡΕΜΜΥΔΑ ΛΗΔΑ, ΜΑΤΑΛΑ ΜΥΡΤΩ

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ
2011
Διπλωματική
ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Μ.Π., ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: ΤΣΙΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ (ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ)
ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)
Το θέμα της διπλωματικής εργασίας αφορά στο σχεδιασμό ενός Μεταλλευτικού Μουσείου στον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού στη Σέριφο, που αποτέλεσε για χρόνια το κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού.
Το νέο μουσείο αντιμετωπίζεται ως ένα κομβικό σημείο μιας ενιαίας διαδρομής που διατρέχει τον όρμο και αναδεικνύει τα σημεία ενδιαφέροντος με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την ανάδειξη της περιοχής ως τόπο μνήμης. Η νέα σύνθεση διαμορφώνεται ως κτίριο-πορεία διαμέσου του οποίου πραγματοποιείται η περιήγηση του επισκέπτη στα μεταλλεία.
Κεντρικό στοιχείο συγκρότησης της σύνθεσης είναι ο γραμμικός άξονας, ο οποίος οργανώνει τις πορείες προσέγγισης της εισόδου και διευκολύνει την προσπέλαση και από τα δύο επίπεδα του χώρου των μεταλλείων στο χώρο του μουσείου.
Ο χώρος του μουσείου σχεδιάζεται κατάλληλα ώστε παράλληλα με την παρατήρηση των εκθεμάτων, ο επισκέπτης να αποκτήσει μια εμπειρία βιωματική η οποία παραπέμπει στην αίσθηση των μεταλλευτικών στοών. Εκτός από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, προβλέπονται επίσης ένας χώρος για περιοδικές εκθέσεις, ένας μικρός χώρος προβολών, χώροι εργαστηρίων για τους ερευνητές και τους υπεύθυνους της έκθεσης, και ένα μικρό αναψυκτήριο.
Βασική πρόκληση και παράλληλα προβληματισμός για το σχεδιασμό υπήρξε η ένταξη σε ένα τοπίο που αποτελεί μνημείο. Κύριο συνθετικό εργαλείο αποτέλεσε η ανάλυση και η επανερμηνεία του τόπου και των στοιχείων του. Οι πέτρινες κατασκευές και οι αναλημματικοί τοίχοι, η στοά, το άγριο ανάγλυφο, η μεταλλική σκάλα φόρτωσης μεταφράστηκαν σε νέες χωρικές εμπειρίες δημιουργώντας ποιότητες που βασίζονται σε αντιστίξεις και εναλλαγές του φωτός, των αναλογιών και των υλικών.
Η κεντρική ιδέα διαμορφώνεται με το σχεδιασμό μιας τεθλασμένης γραμμής, η οποία εκφράζεται στο χώρο ως ένας ψηλός πέτρινος τοίχος, που παραπέμπει στους αναλημματικούς τοίχους της περιοχής, ενώ η χάραξή του συνεχίζει τα ίχνη τους. Η αναδίπλωση και η προεξοχή αυτού του τοίχου διαμορφώνουν την είσοδο ως μια στοά και σχηματίζουν εσωτερικά τους χώρους του μουσείου.

Βιογραφικό
Η Λήδα Κρεμμύδα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από όπου αποφοίτησε το 2011. Το 2009 συνέχισε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus με υποτροφία του ΙΚΥ. Η διπλωματική εργασία σε συνεργασία με τη Μ. Ματάλα ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει προταθεί για το Θωμαίδειο βραβείο του Ε.Μ.Π.. Σήμερα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός» στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.. Από το 2011 εργάζεται ως αρχιτέκτονας συμμετέχοντας σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2013 διακρίθηκε με έπαινο στο διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του ΟΛΠ.

Η Μυρτώ Ματάλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από όπου αποφοίτησε με άριστα (9,3) το 2011. Το 2009 με υποτροφία του ΙΚΥ συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Φλωρεντίας. Η διπλωματική εργασία «Μεταλλευτικό μουσείο στη Σέριφο» παρουσιάστηκε το 2011 και έχει προταθεί για το Θωμαΐδειο βραβείο του Ε.Μ.Π. Από το 2011 συνεχίζει τις σπουδές της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. διερευνώντας ζητήματα ιδεολογίας των μουσείων την εποχή της νεωτερικότητας. Παράλληλα, διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Το 2013 διακρίθηκε με έπαινο στο διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την ανάπλαση της παράκτιας ζώνης του ΟΛΠ.
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ
TOMH
TOMH
ΟΨΗ
ΜΑΚΕΤΑ 1:200
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
ΜΠΡΟΣΤΙΝΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ
ΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool