G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Βλαβιανός Νικόλαος, Μπασούκος Χρυσοβαλάντης

Νέο Μοναστήρι στη Ζάλτσα Βοιωτίας
2011
Διπλωματική
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αθήνα, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Τσιράκη Σοφία , Τσούρας Βασίλειος
Η παρούσα διπλωματική εργασία - σχεδιασμός νέας μονής - είναι μία καινοτόμα μελέτη η οποία επαναδιατυπώνει ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία και το σκοπό της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, διερευνώντας παράλληλα πτυχές του μοναχικού βίου.
Η Ζάλτσα, είναι μία απομακρυσμένη περιοχή του νομού Βοιωτίας η οποία είναι συνδεδεμένη με τη διαχρονική παρουσία ασκητικών μορφών.
Η αγνότητα του φυσικού τοπίου εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση του αρχιτέκτονα να επέμβει σε αυτό το περιβάλλον. Άμεση απάντηση προκύπτει από την παράδοση της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, όπου τα μοναστήρια συνυπάρχουν αρμονικά με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (Άγιο Όρος, Μετέωρα, Γορτυνία).
Ο τόπος: Νότια, αναπτύσσεται αμφιθεατρικά ελαιώνας εκτεινόμενος μέχρι τη θάλασσα. Στο βορρά, αναπτύσσεται γραμμική βραχώδης έξαρση, πίσω από την οποία ορθώνεται το όρος Ελικώνας (1800 μ.), επιβάλλοντας σχεδιαστικά μία ανοικτή, γραμμικά αναπτυσσόμενη μονή. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση της καθιερωμένης μοναστηριακής διάταξης, του περίκλειστου σχήματος, ως μία συμβολική ερμηνεία του τρόπου με τον οποίο ένα σύγχρονο μοναστήρι ανοίγεται στη σημερινή κοινωνία.
Κεντρική ιδέα: Η γραμμική ανάπτυξη της μονής, ταυτίζεται με την ελαφρά κατηφορική πορεία από το ανατολικό όριό της προς τον πυρήνα της σύνθεσης, το Καθολικό (Ναός της μονής). Το μοναστήρι στρέφεται και ανοίγεται προς το βράχο, δίνοντας στους μοναχούς τη συμβολική θέα του χθόνιου στοιχείου, που σχετίζεται άμεσα με το ασκητικό πνεύμα του μοναχισμού. Αντίθετα, το νότιο όριο της μονής εμφανίζει αμυντικό χαρακτήρα, με την παρουσία μικρών ανοιγμάτων, όχι μόνο ως μία ιστορική αναφορά στην αναγκαιότητα της προστασίας από πιθανούς κατακτητές, αλλά ταυτόχρονα ως μία συνειδητή έκφραση "της στροφής προς τα έσω" του μοναχικού βίου.

Βιογραφικό
Ο Νικόλαος Βλαβιανός, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1987. Αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με βαθμό Διπλώματος 9.30/10.00 "Άριστα", λαμβάνοντας Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού το 2011. Ο τίτλος της διπλωματικής εργασίας είναι: "Νέο Μοναστήρι στη Ζάλτσα Βοιωτίας". Μετά την αποφοίτηση, είχε την τιμή να παρουσιάσει την εργασία στην τοπική κοινωνία. Συμμετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σχετικά με ζητήματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Εργάστηκε στις εργασίες αποκατάστασης του κεντρικού πυρήνα της μονής Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος, στο αρχιτεκτονικό γραφείο "Σταύρος Μαμαλούκος - Αναστασία Καμπόλη και συνεργάτες" και στο γραφείο "ΕΑ2Κ studio" ως μέλος της σχεδιαστικής ομάδας. Επίσης, εργάζεται ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας με ενδιαφέρον σε θέματα κατοικιών και αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2011.  Ολοκλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία υπηρετώντας στην Αεροπορία Στρατού έως τον Απρίλιο του 2013, ενώ από τον Ιούνιο του 2013 είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του προγράμματος Master of Science in Advanced Architectural Design, του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

O Χρυσοβαλάντης Μπασούκος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1987. Αποφοίτησε από τη σχολή Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το Φεβρουάριο του 2011 με βαθμό διπλώματος 8,93/10. Ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις σπουδές του σε θέματα σχεδιασμού σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών. Η διπλωματική του εργασία με τίτλο “Νέο μοναστήρι στη Ζάλτσα Βοιωτίας” (Φεβρουάριος 2011) με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Σοφία Τσιράκη έλαβε βαθμολογία 9,9/10. Έχει δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Τα Νέα”, όπως επίσης και στην ιστοσελίδα “greekarchitects”. Εργάστηκε στο γραφείο του καθηγητή Σταύρου Μαμαλούκου συμμετέχοντας σε αποτυπώσεις ιστορικών κτηρίων και βυζαντινών μνημείων σε Κρήτη, Πρέβεζα και Αττική. Είχε την ευκαιρία στα σπουδαστικά έτη να συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και διαγωνισμούς design. Η ομάδα του απέσπασε το τρίτο βραβείο στο πανελλήνιο διαγωνισμό για το λογότυπο του Περιβαλλοντικού κέντρου “Αντώνης Τρίτσης” Αγίων Αναργύρων. Το 2011 ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το 2012 εγγράφθηκε ως μέλος του ΤΕΕ. Έκτοτε κατοικεί στην Αθήνα και εργάζεται ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας και ως σταθερός συνεργάτης σε αρχιτεκτονικό γραφείο του κέντρου. Συγχρόνως, δραστηριοποιείται στο χώρο της λογοτεχνίας. Έχει συγγράψει τρεις ποιητικές συλλογές. Η συλλογή του με τίτλο “Πνοές” απέσπασε έπαινο στον ΚΗ’ Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του φιλολογικού συλλόγου “Παρνασσός”.
Ανατολική άποψη της Mονής
Ανάλυση του τοπίου
Νότια άποψη της Μονής (πρόπλασμα κλ. 1:200)
Κάτοψη κύριας στάθμης - Νότια όψη
Εγκάρσιες τομές κύριας πορείας - Άποψη της πύλης της μονής
Διαμήκεις τομές κύριας πορείας
Ακουαρέλα, Μελάνι, Χρώμα
Πρόπλασμα κλίμακας 1:200 (στόκος - πηλός)
Πρόπλασμα Καθολικού κλ. 1:50
Εσωτερικό Κυρίως Ναού κλ.1:50
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool