G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Ρουμπάνη Φλώρα, Τάκου Ελένη

Νέα Μουσείο της Πόλης των Αθηνών
2008
Διπλωματική
Αρχιτεκτονική Σχολή Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Δραγώνας Πάνος
Η Αθήνα είναι μια ιστορική πόλη. Μια από τις λίγες πόλεις στον κόσμο η οποία κατοικείται συνεχόμενα για πάνω από 3000 χρόνια. Παρόλα αυτά, η ιστορική συνέχεια ανάμεσα στις περιόδους δε φαίνεται στη μορφή της σύγχρονης πόλης κυρίως λόγω της απότομης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης τα τελευταία 40 χρόνια. Τα κομμάτια του παρελθόντος βρίσκονται αποσπασματικά ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια, ενώ τις περισσότερες φορές η Αθήνα ταυτίζεται με μια υπερπληθυσμένη και μάλλον προβληματική πρωτεύουσα υπό εξέλιξη.
Το Νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης ανάμεσα στην πόλη και του παρελθόντος της, όχι με το να προσπαθήσει να ανατρέψει την πορεία ανάπτυξής της, αλλά με το να ενημερώσει και να μορφώσει το κοινό για τις ιστορικές περιόδους της ίδιας της πόλης και ταυτόχρονα να γίνει ένα νέο σημείο αναφοράς για την προώθηση της εικόνας της.
Η αφήγηση των γεγονότων γίνεται μέσα από ένα απλό διάδρομο- χρονοδιάγραμμα, χρησιμοποιώντας ψηφιακά και φυσικά εκθέματα. Ο συνδυασμός σκοτεινών και φωτεινών χώρων είναι χρήσιμος για την παρουσίαση μίας πόλης όπως η Αθήνα. Η μεγάλη ποσότητα πληροφοριών μπορεί να συμπυκνωθεί και να απλουστευτεί μέσω των ψηφιακών μέσων, ενώ οι χώροι με φυσικό φως είναι ιδανικοί για την τοποθέτηση χαρτών, αρχαίων και νέων κειμηλίων για τα οποία είναι ευρέως γνωστή. Για την τοποθεσία του μουσείου επιλέχθηκε η διασταύρωση Αιόλου και Σταδίου, στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο του παλαιού καταστήματος του Kατράτζου. Η ιδιαίτερη σημασία αυτού του γωνιακού οικοπέδου είναι ότι η μία πλευρά δείχνει και οδηγεί στην Ακρόπολη και στην περιοχή της Πλάκας (Αιόλου), ενώ η άλλη προς το Σύνταγμα (Σταδίου). Πιο συμβολικά η τομή αυτών των δύο ευθειών θα μπορούσε να είναι η τομή της Αρχαίας Αθήνας και της Σύγχρονης.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα μικρό μουσείο με μια μεγάλη διαδρομή, για ένα μικροσκοπικό κράτος με ένα τεράστιο πολιτισμό.

Βιογραφικό
H Ελένη A. Τάκου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών (2008), καθώς και της σχολής Fine Arts (BFA), στο πανεπιστήμιο Parsons The New School for Design, στη Νέα Υόρκη (2012-13). Αναγνωρισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «Εξαιρετικό Ταλέντο στις Τέχνες», Αμερική (2013-16). Συνεπιμελήτρια στο ελληνικό περίπτερο της έκθεσης: Milan Image Art Fair, Μιλάνο (2010) και στο Μουσείο Τεχνολογίας για την έκθεση: G-play, Θεσσαλονίκη (2006). Μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας του ομίλου Dolphin Capital Investors (Aristo Dev.) για το σχεδιασμό Νέων Ιδιωτικών Πόλεων στην Κύπρο με το γραφείο RAMSA, Νέα Υόρκη (2008-10). Μέλος του δημιουργικού και συντακτικού τμήματος του καλλιτεχνικού περιοδικού: Ozon Magazine (2007-8). Κειμενογράφος σε ερευνητικές διαδικτυακές πλατφόρμες: Mic’n’ Pen (2008), Athens9 (2007), Skyline Talk (2012). Συγγραφέας του βιβλίου μαζί με τη Φλώρα Ρουμπάνη: Κινησιολογικά Πρότυπα στους Μουσειακούς Χώρους (2007). Εκθέτης στο 26ο Φεστιβάλ της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Πάτρα (2006). Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και τέχνης (δύο πρώτα βραβεία: 2007/1998, ένα τρίτο βραβείο: 1997). Ίδρυσε το αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό συμβουλευτικό γραφείο Eleni Athan Takou στην Αθήνα το 2011. Μένει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη με ειδίκευση στο σχεδιασμό θεματικών μεγάλης κλίμακας κτιρίων, καθώς εμπλέκεται αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά στον κλάδο του κινηματογράφου.

Η Φλώρα Ρουμπάνη είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, απόφοιτος Master και υποψήφια διδάκτωρ του Centre for Advanced Spatial Analysis στη Bartlett UCL. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε ως ερευνήτρια στο Πολεοδομικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου Πατρών σε ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την αστική ανάλυση και τρισδιάστατη απεικόνιση πολεοδομικών δεδομένων. Για 4 χρόνια δούλεψε σαν αρχιτέκτων - πολεοδόμος στο γραφείο Δοξιάδη για διάφορα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα που αφορούν το μέλλον της πόλης, νέες πόλεις και ψηφιακά εργαλεία ανάλυσης για 3D αστικά περιβάλλοντα. Blog: en-topia.blogspot.co.uk
timeline
Ανάλυση
white cube - black box
Τομές
Οψοτομές
Φωτορεαλιστικά
Μακέτα από Balsa -Κάρτα 1
Μακέτα από Balsa -Κάρτα 2
Μακέτα από Balsa -Κάρτα 3
Κατόψεις - επίπεδα 2,4,9 και 12
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool