G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

ΤΑΜΠΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΝΑ_ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ _ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
2012
Διπλωματική
ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ , ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΒΟΛΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Η μονάδα που αποτελεί το αντικείμενο αυτής της εργασίας τοποθετείται στη μοναδική περιοχή του Νηρά δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Εκεί λειτουργούσε παλιό λιοτρίβι το οποίο δε βρίσκεται πλέον σε λειτουργία. Αποτελείται από την κατασκευή ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου όπου το προϊόν της ελιάς θα συλλέγεται από την ευρύτερη περιοχή και θα επεξεργάζεται, δημιουργώντας τα προϊόντα που θα αποθηκεύονται έτοιμα για το εμπόριο. Το συγκρότημα συνεχίζει κατεβαίνοντας την πλαγιά με μια μικρή μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων, τα οποία καταλήγουν στο χώρο του spa, υδατοθεραπείας. Τέλος εκτός από χώρο εστίασης με θέα τη θάλασσα του Ιονίου που απλώνεται μπροστά σε όλο το συγκρότημα, υπάρχουν δωμάτια διαμονής που εξυπηρετούν 36 άτομα. Το συγκρότημα βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου η παραμονή θα έχει όχι μόνο προγράμματα εσωτερικών χώρων αλλά και διαδρομές εξωτερικού χώρου ιδιαίτερης ομορφιάς και απόλαυσης, όπως περίπατο σε μονοπάτια, κολύμβηση σε ιδιαίτερου κάλλους φυσικές παραλίες και περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους μέχρι και το ακρωτήρι Λευκάτα με το φάρο που έχει ιδιαίτερη μαγευτική θέα όλες τις ώρες της ημέρας.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διπλωματικής είναι η συνεχής χρήση του χώρου όλους τους μήνες του έτους, δίνοντας ζωή στην περιοχή και ανάπτυξη του νησιού. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες θα μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και να δουν μια παραγωγική διαδικασία η οποία προέρχεται από τη χώρα μας και συνδέεται άμεσα με την ιστορία μας, αλλά ταυτόχρονα επωφελούμενοι των προϊόντων αυτής της διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, να απολαύσουν τη φύση και τη θέα σε ένα ιδιαίτερο τοπίο.
Όπως γράφει και ο Bernard Tschumi στο βιβλίο του «Architecture and Disjunction», «η αρχιτεκτονική ορίζεται ως η ηδονική και ενίοτε βίαιη αντιπαράθεση χώρων και δραστηριοτήτων». Με σαφείς επιρροές από την παραπάνω φράση, τοποθετούνται στην περιοχή χρήσεις οι οποίες φαίνονται τελείως αντίθετες αλλά στην ουσία συνδέονται στενά.
Μέσα από τη μορφή της επέμβασης επιδιώκεται τέλος η αναζωπύρωση όλων των αισθήσεων μέσα από τις φόρμες και τα υλικά των κτιρίων και η επανεγγραφή της κίνησης των σωμάτων στο χώρο, μαζί με τις δράσεις και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα

Βιογραφικό
Η Δήμητρα Ταμπάκη γεννήθηκε στο Χολαργό Αττικής το 1988. Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από όπου αποφοίτησε με λίαν καλώς το 2012. Παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Design Research Laboratory (DRL) στην αρχιτεκτονική σχολή Architectural Association (AA) στο Λονδίνο με θέμα την έρευνα πάνω στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το 2011 συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό “City Sense_Shaping our Environment with Real Time Data” υπό τη διοργάνωση του πανεπιστημίου IaaC στη Βαρκελώνη. Το 2010 συμμετείχε στο θερινό εργαστήριο ΚΑΜ με τίτλο «Χρεοκοπία της Αρχιτεκτονικής», διοργάνωση του μεσογειακού κέντρου Αρχιτεκτονικής, καθώς και στα εργαστήρια με τίτλο “Transframing” και “Architecture in Real Time” και τα δύο υπό τη διοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2011 συνεργάζεται με την κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΟΑΤΕ στην Ελλάδα, με έδρα το Αγρίνιο.
Αρχικά σχέδια
ΚΑΤΟΨΕΙΣ 01
ΚΑΤΟΨΕΙΣ 02
ΤΟΜΗ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΚΕΤΑΣ
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool