ARCHITECTURAL
TALENT














We listen to


Τα πρώτα τους κτίρια
Διαγωνισμός διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διεθνής κριτική επιτροπή, θα επιλέξει τις εργασίες που θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο επιμελητής της έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης, εξηγεί γιατί επιλέχθηκαν «Tα πρώτα τους κτίρια» ως θέμα της πρώτης διοργάνωσης.
Γιατί η πρώτη έκθεση του Great επιλέγει φοιτητές αρχιτεκτονικής; Πόσο σημαντικά είναι τα «Πρώτα τους κτίρια», σε κτίρια που δεν έχουν προϋπολογισμό, παρακάμπτοντας –όπως αποδεικνύουν οι στατιστικές– τις πλατείες, τις κατοικίες, τις πολυκατοικίες; Τι είναι δηλαδή αυτό που ωθεί τόσους αρχιτέκτονες να παρακάμπτουν τις αναθέσεις που κατά κανόνα θα αναλάβουν μετά το πτυχίο τους και εντός των σχολών τους σχεδιάζουν τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα; Το να διαλέξεις οικόπεδο, λειτουργικό πρόγραμμα, μέγεθος κτιρίου είναι η παράδοξη στιγμή που ο αρχιτέκτονας γίνεται πελάτης. Ίσως αυτή είναι η πιο πολύτιμη στιγμή που αφήνει να αναδειχτεί το προσωπικό ταλέντο, οι δεξιότητες του καθενός. Θα έλεγα ότι οι φοιτητικές αυτές εργασίες δεν αποτελούν μόνο τα «ιδανικά θέματα», είναι και ότι διαθέτουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο πανεπιστήμιο, την «ιδανική» για αυτούς μέθοδο για να φτάσουν στην «ιδανική» επίλυση του θέματος.
Είναι λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες που συχνά η καινοτομία αντικαθιστά τον συμβιβασμό στους περιορισμούς, η δυνατότητα ένταξης στον αστικό ιστό παραμερίζει την απόλυτη ουδετερότητα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ξεπερνά την ευρύτερη αδιαφορία για το περιβάλλον. Επιπλέον είναι συχνά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους που οι έλληνες αρχιτέκτονες βρίσκονται πιο κοντά στα διεθνή δρώμενα: Είτε όντας οι ίδιοι φοιτητές στο εξωτερικό είτε μέσω της βιβλιογραφίας και των βιβλιοθηκών τους έχουν τη δυνατότητα ενός ανοίγματος στις διεθνείς εξελίξεις –κάτι που αργότερα, στην εξάσκηση του επαγγέλματος, παρατηρείται ότι περιορίζεται σημαντικά. Όσο λοιπόν μας απασχολεί το άνοιγμα της ελληνικής αρχιτεκτονικής στο εξωτερικό (που ως τώρα αναλαμβάνουν οι διαλέξεις ξένων αρχιτεκτόνων στη χώρας μας αλλά κυρίως η εθνική μας συμμετοχή στη Μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας), τόσο αποκτούν σημασία οι φοιτητικές αυτές εργασίες και τόσο πιο καίρια είναι μια διεθνής κριτική επιτροπή που θα τις επιλέξει για την έκθεση τους στο Μέγαρο Μουσικής.
Τα 41 έργα της έκθεσης GREAT - Τα Πρώτα τους Κτίρια
Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάζουμε τα 41 έργα που επιλέχτηκαν από την κριτική επιτροπή του GREAT 2013 και που θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από 21 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013.
Τα εγκαίνια της έκθεσης GREAT 2013 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ προγραμματίζονται για τις 20 Μαΐου 2013 στις 20:15.
Κριτές
Οι αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, ο Manuel Aires Mateus και οι Selgascano συγκροτούν την επιτροπή κρίσης που θα επιλέξει τις φοιτητικές εργασίες που θα εκτεθούν. Η κοινή μεσογειακή προέλευση των κριτών και η συνεχιζόμενη εκπαιδευτική τους παρουσία, εγγυώνται την εγγύτητα τους με τις προτάσεις των φοιτητών. Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι κάθε ένα από τα προσκεκλημένα γραφεία διατηρεί μια ξεχωριστή προσέγγιση στην αρχιτεκτονική διασφαλίζει έναν αναγκαίο πλουραλισμό αλλά και τη σύνοψη μερικών από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις: την επεξεργασία του ανεπίχρηστου σκυροδέματος σε αυστηρές ορθογώνιες γεωμετρίες κτιρίων, την πιο προχωρημένη εξέλιξη του λευκού μινιμαλιστικού πουρισμού σε ελεύθερες γεωμετρίες και τη ρηξικέλευθη έρευνα σε μια αρχιτεκτονική πλούσια σε χρωματισμούς, υφές και σχήματα.
read moreΕπιμελητής
O Μέμος Φιλιππίδης αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της έκθεσης «Τα πρώτα τους κτίρια» αποσκοπεί σε μια νέα, ουσιαστική αξιολόγηση και προβολή της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Η πρόσκληση αρχιτεκτόνων του εξωτερικού για ομιλίες στο Μέγαρο συμπληρώνεται σε αυτήν την έκθεση με μια κριτική αποτίμηση της νεότερης γενιάς ελλήνων δημιουργών από μια έγκυρη διεθνή επιτροπή.
read more